runner cyclist skio
Inov-8
nsc
monarex
atex
NLC
Nadacia SPP
Aone
Metrostav
BSK
Freeway

Ponuka na LASER SCAN

  • Vytvoril: R. Jonáš
  • Dátum: 07.09.2015 12:38:23

Vážení športoví priatelia,

Mapová komisia sa zaoberá možnosťou zabezpečenia dodávky merania lidarom (laserscan) pre potreby prípravy máp pre orientačný beh. Kvalitne laserove meranie z terénu dodá georeferencované údaje, t.j. skupinu nameraných bodov vo formáte .las, t.j. súbor, ktorý obsahuje x,y,z súradnice nameraných bodov. Toto laserove meranie vieme spracovať do výslednej podoby vo forme vrstevníc, hraníc porastov alebo tieňovaného reliéfu, ktoré používajú mapári ako vstupne informácie pre prípravu podkladov a pre terénne práce. Takto pripravene podklady vedia ušetriť mapárom cca 25-50% ich času v teréne a tým samozrejme aj náklady. Ďalšou výhodou je zaručená presnosť polohopisu aj výškopisu mapy. 

Laserove merania je najlepšie uskutočniť na jar, keď nie sú listy a keď je dlhšie suché obdobie. Naša predstava je centrálne zhromaždiť každý rok v jesenných mesiacoch potreby klubov pre ich mapovacie práce na nasledujúci rok a prostredníctvom centrálnej objednávky zabezpečiť koordináciu celého procesu pre kluby a merania v jarných mesiacoch. 

Z vyššie uvedených dôvodov by som chcel požiadať všetkých, ktorí majú o uvedené záujem, aby ste mi poslali vaše požiadavky na laserove merania terénov, ktoré by ste chceli urobiť na jar 2016.

Podrobný článok bol zaslaný na adresy klubov SZOŠ a sekretariát SZOŠ, kde si ho môžete vyžiadať.

R. Jonáš

comments powered by Disqus